Translate

mandag 22. oktober 2012

Møtes vi igjen II ?


Nei så skulle vi aldri treffes igjen. Med noen få dager igjen av september stupte du i bakken for en jegers kule.
Galt av jegeren? nei neppe. Han har papir fra viltforvaltningen på at voksen okse skal felles.
Og voksen, ja det var du i høyeste grad.
 Det er parringstid i sept/okt og sjansen er stor for at dine genener aldri ble spredt dette året. Før brunsten har nådd sitt klimaks har mang en okse gått i bakken.
Hvorfor feller vi disse store oksene?  De bærer de beste genene, de har har skaffet seg en possisjon
som storokse gjennom og være sterkest og størst og regjerer i sitt revir, det er her damene trekkes til. Dette helt til en større og sterkere en dag vipper de av pinnen. Naturen er enkel sånn, den sterkestes rett.
Så hvorfor vi gjør dettte ligger neppe i gode forvaltnings hensikter, men menneskelig begjær.
Status over og "lure" storoksen og jakten på det store trofeet er nok endel av forklaringen.
Ville naturen selv kvittet seg med stor oksen? nei aldri av naturlige årsaker. Det er mindre og svakere dyr som må bøte når rovdyr forvalter.
Jeg skulle ønske vi kunne se gleden av og skape en sunn og god stamme, med stolthet slippe de største dyra forbi. Forvalte det slik naturen selv ville gjort. Kanskje ikke like spennede og jakte små dyr, men så er det vel heller ikke spenninga og morro som bør være førstevalget når vi har påtatt oss forvaltnigens hatt.
Oksen på bildet dukket opp like i nærheten av der storoksen endte sine dager. At den var brunstig og klar var det ingen tvil om, den røsket og rev i det meste den fikk tak i. Sjansen for at det blir nettopp denne oksen som sprer sine gener i dette området er stor, det er få konkurrenter i området.
Så kan dere jo selv bedømme hvem dere tror hadde kommet med det beste avkommet?
Norsk tipping hadde neppe satt denne på oddsen.
   

4 kommentarer:

 1. Hei!
  Veldig bra sagt og utrolig viktig tenkt!
  Det er bare dumskap fra vår side å forvalte naturen på en slik måte!
  Lure på om vi noen gang lærer?
  Takk for innlegget!

  mvh.
  Anders Tveit.

  SvarSlett
 2. Et viktig tema for oss naturelskere, du tar opp her, Vidar. Det er lov å håpe på forandringere i forvaltningen, slik at øyeblikk som på dette bilde kan oppleves oftere i fremtiden.
  Glad for at du tar dette opp. Takk!
  Veldig flott og stemningsfult bilde.

  SvarSlett
 3. Kan bare slutte meg av hele mitt hjerte til det du skriver her. Det er ganske uforståelig at man ennå ikke har klart å skjønne hvordan elgstammen mm. bør forvaltes. Tusen takk for et flott innlegg! :)

  Mvh Knut W.

  SvarSlett
 4. Jeg er så inderlig enig med deg. Norsk viltforvaltning er triste saker. Når jeg leste innlegget ditt fikk jeg et øyeblikk lyst til å skrive en "lynende kommentar", .... men så ble jeg bare trist egentlig .... Nytter det ?

  SvarSlett